Isjas

03/08/2019
Isjas nerven fra korsryggen via bekkenet
Isjas nerven fra korsryggen via bekkenet

Isjas er en nerve som går fra korsryggen, gjennom bekkenet, bak låret og leggen og ender fremme i tærne. Isjas nerven starter fra korsryggen som flere nerve tråder før den blir til en tykk nerve fra bekkenet og ned. Den forsyner en rekke strukturer langs hele sitt forløp. Irritasjon til isjas nerven kan derfor forsake en rekke symptomer fra korsryggen ned til tærne.

Årsakene til isjas smerter varierer. En av de mest vanligste er trykk eller betennelse på nerveroten p.g.a. prolaps av en mellomskive i korsryggen. Slitasje og forkalkninger kan innsnevre nerveroten slik at den også kan komme i klem. Isjas kan føre til skarpe stråle smerter langs hele benet, nummenhet og/eller svakhet i en eller flere områder langs hele benet. Disse smertene kan bli veldig sterke hvor bevegelsen kan bli veldig hemmet, men det er tilfeller hvor symptomene er svake selv om nerven er irritert.

Isjas smertene kan starte sakte og bygge seg opp når man står eller sitter for lenge. De kan plutselig oppstå om natten, etter en lang dag eller ved raske bevegelser, f.eks. når man hoster eller nyser. Isjas er ganske utbredt, mellom 5-10 % av pasienter får isjas relaterte smerter. Smertene er ofte langvarige hvor 80 % av pasienter blir bedre etter 3 måneder uten operasjon. 5 % trenger operasjon der isjas og skiveprolaps er årsaken.

Smerter som stråler nedover beinet trenger ikke være fordi det er irritasjon på isjas nerven. Ledd låsninger i korsryggen og bekken, triggerpunkter og senefestebetennelse i sete og rygg muskulatur kan også være årsaken til utstrålende smerter til bein. Dette kalles for isjalgi (pseudo/falsk isjas). Det er vanligvis bedre prognose med isjalgi i forhold til normal isjas.

Isjas har kan være veldig smertefullt og man bør søke kiropraktor behandling så snart det er mulig for å kunne få riktig diagnose. Kiropraktor Rafael Rogalski er veldig erfaren med isjas plager. Han vil ta grundig historikk og undersøkelse av plagene dine, og vil foreta behandling eller henvisning dersom det er nødvendig. Ta ryggen på alvor og ikke vent med å oppsøke hjelp.

Hviken behandling har best effekt?

Omtrent 20 prosent av befolkningen opplever smerter som varer lenger enn 1 år. Isjias er responderer ikke alltid like bra med behandling av medisiner og manuell terapi. Det er best å være informert om tilstanden og kunne drive med trening eller aktivitet.

Forskning viser at det er lite til ingen forskjell mellom et strukturert treningsprogram og generell aktivitet, og det gjelder både på kort- og langsikt.

Kiropraktor Rafael Rogalski har over 10 års erfaring med muskel og skjelett plager. Trenger du informasjon og råd om isjias, trening eller generell aktivitet, er du hjertelig velkommen til konsultasjon.

Kiropraktorer i Norge fungerer som primærkontakt med henvisningsrett i likhet med lege, de har sykemeldingsrett og er refusjonsberettiget. Hos kan kiropraktor du få trygderefusjon på inntil 14 behandlinger per kalenderår.

Sola Kiropraktor - Behandling av muskel og skjelett plager
Powered by Webnode
Create your website for free!